A classe de GTIC ens van posar un vídeo d'una conferència feta al 2008 i encapçalada per Anna Pérez, on es parlava sobre la incorporació de les noves tecnologies a la universitat.
Explicava que estem en un món on els avenços tecnològics es desenvolupen molt depressa i són molt importants per nosaltres, ja que formem part d'aquests canvis.
Ens endinsem cada dia en aquest món, i ho fem a nivell d'usuari, on ens comuniquem amb els amics compartint fotos, comentaris, etc, que podem trobar a la xarxa d'una manera molt fàcil.
Donava molta importància al fet de tenir present que l'àmbit educatiu ha canviat molt en els darrers anys, i com l'estructura educativa actualment està configurada amb l' escola del s.XIX, professorat del s. XX i alumnes dels s.XXI. No obstant, l'avantatge que tenen els mestres i estudiants en el dia d'avui és que tenim més eines (i cada vegada en tindrem més) per apropar-nos als alumnes i familiaritzar-nos amb les eines i recursos TIC.
Una d'aquestes eines innovadores ha estat i és el bloc, que evoluciona constantment, al mateix temps que internet i les noves tecnologies, des dels seus inicis:
De bon començament existia la web 1.0, era unidireccional on es creava una pàgina determinada i no hi existia una interacció directa entre creador i participants, ni tampoc es podia afegir gran quantitat de contingut i informació. Poc després va arribar un gran canvi que va consistir en l'aparició de la web 2.0, la qual era més cooperativa, informativa i on hi podien participar tant les persones que l'havien creat com les que no.
Abans de seguir amb l'explicació, ens hem de plantejar la pregunta: què és un bloc? un bloc és un espai penjat a la xarxa o una pàgina web on podem abocar les nostres reflexions, pensaments i el que anem aprenent. Pot ser monotemàtic, és a dir, que tan sols gira entorn d'un tema, o també multitemàtic. Les característiques que el diferencien d'altres pàgines web són, per exemple, que els usuaris poden participar, deixar comentaris i opinions en el teu, i viceversa.
A mesura que internet ha anat evolucionant,ho ha fet evidentment juntament amb els blocs.Per entrar en la temàtica del bloc, explicaré que és una via molt senzilla en la qual mestres i alumnes poden crear continguts tant textuals, multimèdies i audiovisuals. És una eina que a la vegada et permet ordenar les teves idees, els recursos i els apunts de les coses que vas aprenent. Pots disposar de molts i diversos gadgets que pots crear tu mateix. Els més útils i usats són, per exemple, el d'un apartat on apareguin pàgines web d'interès pels lectors o per tu mateix, el llistat d'enllaços d'altres blocs sobre la teva temàtica,
![]() |
Logotip del blogger amb un disseny més modern . http://singlemoeder.wordpress.com/ |
A la vegada que va sorgir el bloc, també la van acompanyar altres paraules relacionades amb aquest, com:
Blocaire (persona que crea i escriu a un bloc)
Blogosfera (idea de connexió entre blocs que treballen en la temàtica que tu estàs treballant, és a dir, la interacció entre diferents blocs).
Blocaire (persona que crea i escriu a un bloc)
Blogosfera (idea de connexió entre blocs que treballen en la temàtica que tu estàs treballant, és a dir, la interacció entre diferents blocs).
Quan una persona crea un bloc, el que comença com un espai personal acaba sent un lloc públic, ja que està obert a qualsevol visita d'altres usuaris, els quals poden llegir i anar comentant. Això comporta que finalment acabis tenint respostes i opinions sobre les teves reflexions i intervencions, i que alhora quedis enxarxat o lligat a aquests usuaris perquè segueixes el seus blocs i reps les seves novetats.
Centrant-me en els usos dels blocs com a eina d'aprenentatge, aquest desenvolupa habilitats comunicatives com són l'escriptura, la lectura, l'expressió , el llenguatge. El fet que tu puguis interaccionar amb els mestres o alumnes, alhora que ells amb els seus companys, afavoreix a l'intercanvi de sabers, el contrast d'informació, l'ampliació del coneixement...en definitiva, és un punt a favor cap a l'enriquiment acadèmic i professional.
Centrant-me en els usos dels blocs com a eina d'aprenentatge, aquest desenvolupa habilitats comunicatives com són l'escriptura, la lectura, l'expressió , el llenguatge. El fet que tu puguis interaccionar amb els mestres o alumnes, alhora que ells amb els seus companys, afavoreix a l'intercanvi de sabers, el contrast d'informació, l'ampliació del coneixement...en definitiva, és un punt a favor cap a l'enriquiment acadèmic i professional.
Després d'escoltar la conferència de l'Anna Pérez, repetint que és de l'any 2008, apareixien termes com "messenger", "fotolog", "metroflog", entre d'altres. Recordo que em va sorprendre sentir aquests noms de programes ja que actualment no s'usen. Durant el seu temps van ser modes molt populars, però avui en dia ja no existeixen perquè es van deixar de fer servir i van ser reemplaçats a causa de la ràpida evolució d'internet i dels avenços tecnològics.Tots aquests programes jo els vaig fer servir, i la seva absència no l'he notat ja que els substituït per altres programes més innovadors que ara estan potser en el seu punt àlgid però que d'aquí un temps passaran a la història per la mateixa raó que els anteriors.
Aquest fet també m'ha fet pensar sobre l'ús de les noves tecnologies a l'escola i em sorgeixen algunes preguntes de cara a com fer front a tots aquests avenços d'una manera correcta. Vivim en un món on el llenguatge tecnològic està molt present i, ara parlant des del punt de vista d'una futura mestra, l'escola no pot seguir sent una realitat desconnectada del món; com a educadors hem de saber preparar els alumnes per la societat que els hi ha tocat viure donant un sentit d'ús didàctic i útil als nous programes d'internet i fer que siguin crítics davant de tota la informació que està a l'abast i que no tan sols copiïn i enganxin.
Per concloure la meva entrada opino que el bloc és una eina útil per un mestre, ja que pot compartir el seu dia a dia a l'escola, amb altres mestres i familiars, explicant el que consideri més rellevant com les activitats que es fan, els projectes, vídeos, imatges... Fent referència a les famílies dels infants crec que també és una via per mantenir una relació propera amb aquests perquè poden anar seguint el que fa el seu fill a l'escola.
No hay comentarios:
Publicar un comentario