lunes, 25 de noviembre de 2013

Llenguatge digital: el Prezzi

El Prezi el defineixo com a una nova eina de dissenyar les  teves presentacions dels treballs, i organitzar, editar i compartir les teves idees, molt semblant al  Power Point,. Però quina diferència hi ha amb aquest? per començar s'hi accedeix i es crea a través d'un entorn online que funciona per jerarquies ja que consisteix en una sola finestra que es va movent seguint l'ordre de l'esquema que tu has marcat. És un editor més estètic, atractiu i dinàmic ja que pots sorprendre a l'espectador amb detalls que no es poden veure a simple vista. A la vegada  pots introduir imatges i vídeos, i utilitzar efectes com el zoom i escollir entre diversos tipus de lletra,colors, fondos de pantalla, estructura de l'esquema...
Seguidament explicaré el procés per crear un prezzi
1. S'accedeix a la web entrant a  prezi.com, on t'hi pots registrar o entrar al teu compte si ja en tens. Pots crear un usuari amb un correu de la institucuó educativa  per tenir una versió completa del prezzi i tutorial prezzi español. Exemple:@blanquerna.url.edu
2. Una vegada has introduït el teu usuari i contrasenya t'apareixen els prezis que tens guardats, tan siguin creats per tu o que els hagin compartit amb tu. Per dissenyar-ne un de nou has de prémer el botó "Nou prezi"


3. El tercer pas és seleccionar una de les plantilles que ens apareixen en pantalla, la qual serà l'esquema que determinarà el treball, i cliquem "elegir".
4. Seguidament ens apareixerà l'esquema que haguem triat on haurem de inserir un títol i començar a escriure les nostres idees.
5.Tenim l'alternativa de canviar i modificar la lletra (tipus,color,mida) tan sigui la del títol, subtítol o cos, només fent clic sobre "agregar text". A l'igual que altres programes també tens l'opció de desfer o refer l'acció prèvia.

6.Si premem sobre aquest marc circular apareixeran les seves propietats que en permetran moure'l a través de l'escriptori, reduir o augmentar la mida, girar-lo, etc. Dins d'aquest és on introduirem el nostre text, imatges, vídeos...

7. Dalt al centre de la pantalla hi tenim 3 opcions amb les quals hi podem treballar:

a.La primera "marc i feltxes" ens permet editar, crear i/o dissenyar el nostre esquema del prezi escollint l'ordre en que vols que aparegui, la direcció, remarcar les paraules o cites més significatives...
Dins d'aquests cercles es poden introduïr diferents marcs o "slide" per determinar l'ordre en que vols que surtin els conceptes o idees.




b. La segona opció és la que et permet inserir imatges, vídeos, enllaços, música, diagrames, que necessitis i vulguis per personalitzar el teu treball.




c. L'última opció es denomina "Temes" que consisteix escollir un disseny de l'esquema que t'ofereix el  mateix prezi o crear-lo tu mateix prement a "els teus temes" pel qual accediràs als teus aurxius.




8. Finalitzada la teva creació Prezi el pots compartir amb els companys que tu vulguis  i amb el món. També es pot penjar a través d'una xarxa social com el Facebook.

9. També tens altres opcions com descarregar-lo, guardar un còpia de seguretat o  en el cas de que no estiguis satisfet amb el teu prezi, existeix l'oportunitat de rectificar-lo


Per concloure el meu treball comparteixo amb vosaltres la  meva primera creació d'un prezi per què en tingueu un exemple. Estic orgullosa de com va quedar per ser una novella i iniciar-me en aquest tipus de programa. Penso que és una eina molt útil de cara al futur i sobretot pràctica, ja que a diferència del Power Point té molts avantatges, com per exemple, és més innovadora ja que pots tenir-lo a mà sempre i quan puguis accedir a internet, el fet de que es vagi guardant automàticament a mida que el compons, compartir-lo mitjançant la difusió del link i que puguin compartir amb tu altres prezis d'una manera ràpida, és més dinàmica i visualment més atractiva etc.
A l'inici pot ser que no t'entenguis amb com funcionen certes opcions. En el meu cas em va portar temps descobrir com programar l'ordre en que volia que em sortissin les caselles sense que es veiessin a l'inici.  Tot i això s'agafa seguretat i destresa amb el prezi mitjançant la pràctica ja que finalment és una eina fàcil i senzilla de manejar. Si feu clic aquí visualitzareu la meva creació de prezi de com fer panellets.


martes, 19 de noviembre de 2013

Una descripció completa

Hi ha moltes maneres de fer una descripció. La podem realitzar de moltes maneres diferents i originals, sigui des de composant una cançó, escrivint contes, novel·les, poesia, dissenyant poesia visual, muntant un vídeo, fins arribar a  altres propostes inimaginables.
Les últimes tres setmanes a classe de COED les hem dedicades a les descripcions. La professora ens va proposar de fer una activitat la qual es tractava d'escollir un o una company o companya de la nostra classe, que ens hagués cridat l'atenció des d'un primer moment, per fer-li una descripció completa. Aquest exercici consistia en fer una foto o vídeo i un relat escrit, d'aquesta persona amb la finalitat de que contestestessin a la pregunta: Qui ets tu?
En aquesta entrada explicaré el procediment que vaig dur a terme per realitzar aquesta descripció tant completa.

La noia a qui vaig triar com a model es diu Judith. La veritat es que no va ser fàcil elegir a un company de la meva classe ja que encara no ens coneixíem prou ni teniem suficient confiança. El que em va llençar a escollir-la va ser  perquè el primer dia que vaig parlar amb ella d'entrada em va semblar una mica distant, però quan ja portàvem una estona la meva percepció d'ella va canviar veient que era una noia molt agradable i desperta. Poc després vaig descobrir que tenia familiar italians, igual que una molt amiga meva, i aquest fet va ser el decisiu per descriure a la Judith.
Desemmmascarant
Òbviament per poder-li fer una descripció íntegra havia d'investigar més sobre la seva vida, com els seu caràcter, els gustos, els seus neguits, pors i il·lusions... I per fer-ho,  la millor via era recórrer a l' entrevista, com si es tractés d'una persona famosa i important. En aquesta, em vaig adonar que teniem moltes coses en comú, fet que em va motivar més al seguir amb l'activitat.
Tenia molta informació a la mà i moltes idees al cap per plasmar en la  fotografia la meva percepció de la Judith, però dissenyar el muntatge i la composició d'aquesta, va ser el que més feina i temps em va suposar ja que tenia moltes propostes a la ment però ni una de clara i concisa. Així que anant un a mica  al'aventura per  portar  el meu experiment a la realitat, vaig quedar amb ella un dia després de classe al parc de la Tamarita per fer-li la foto. Està clar que la meva visió de la fotografia me  l'havia idealitzat, ja que no  va funcionar la composició tal i com  l'esperava. Per sort la Judith és una petit artista a la que li agrada i en sap de fotografia i em va proposar de fer un bodegó amb els objectes que li havia dit de portar.
Una vegada a casa el que vaig fer és posar-hi algun que altre efecte amb el photoshop perquè és recalqués allò que jo volia ressaltar, i que a la vegada quedessin com a segona idea altres aspectes de la foto. El peu de foto també va ser un element difícil de definir ja que havia de resumir amb poques paraules el significat i el perquè de la  Finalment la imatge que us mostro en el bloc, va ser el resultat de la meva experiència com a fotògrafa el qual poc després vaig haver de presentar i explicar a classe. El relat escrit el vaig dur a terme al final de tot el procés de creació i familiarització amb la fotografia. 
La manera com la professora va dur a terme aquestes classes va ser molt dinàmica i entretinguda. Em va semblar una forma genial d'executar-les, ja que per fer-nos viure amb més emoció i interès el nostre paper d'artista, va dissenyar les dues sessions següents de COED ambientant l'aula com si es tractés d'una sala d'exposicions d'art. Les fotografies estaven penjades a les parets de la classe i cada autor, és a dir cada alumne, estava dempeus al costat de la corresponent. Els visitants s'anaven passejant per la sala guaitant les imatges i a continuació s'asseien a les cadires preparats perquè cada fotògraf expliqués la seva creació i el  procediment que havia dut a terme. Després es donava pas al torn de preguntes si n'havia sorgit alguna.

Per acabar l'entrada diré que aquesta activitat m'ha servit molt per desenvolupar la meva imaginació i  creativitat pel fet de que sigués una descripció diferent a totes les que havia fet fins ara. Això ha suposat que al mateix temps aprengués noves maneres d'expressió a través d'altres canals no tant quotidians. No havia de ser una descripció dient les característiques principals i que es veuen a simple vista, no, sinó que es tractava d'alguna cosa més complexa. Havia de fer arribar  a l'espectador  la meva concepció de la Judith,  transmeten com la veia des del meu punt de vista, triant el lloc, els objectes, els espais i els colors determinats perquè simbolitzessin de la millor forma possible el que volia expressar. Vaig quedar satisfeta del meu treball i penso que vaig aconseguir reflectir el que em transmitia la Judith en una foto.

lunes, 4 de noviembre de 2013

Llenguatge digital: incorporació dels blocs a les aules

A classe de GTIC ens van posar un vídeo d'una conferència feta al 2008 i encapçalada per Anna Pérez, on es parlava sobre la incorporació de les noves tecnologies a la universitat.
Explicava que estem en un món on els avenços tecnològics es desenvolupen molt depressa i són molt importants per nosaltres, ja que formem part d'aquests canvis.
Ens endinsem cada dia en aquest món, i ho fem a nivell d'usuari, on ens comuniquem amb els amics compartint fotos, comentaris, etc, que podem trobar a la xarxa d'una manera molt fàcil.

Donava molta importància al fet de tenir present que l'àmbit educatiu ha canviat molt en els darrers anys, i com l'estructura educativa actualment està configurada amb l' escola del s.XIX, professorat del s. XX i alumnes dels s.XXI. No obstant, l'avantatge que tenen els mestres i estudiants en el dia d'avui és que tenim més eines (i cada vegada en tindrem més) per apropar-nos als alumnes i familiaritzar-nos amb les eines i recursos TIC.
Una d'aquestes eines innovadores ha estat i és el bloc, que evoluciona constantment, al mateix temps que internet i les noves tecnologies, des dels seus inicis:
De bon començament existia la web 1.0, era unidireccional on es creava una pàgina determinada i no hi existia una interacció directa entre creador i participants, ni tampoc es podia afegir gran quantitat de contingut i informació. Poc després va arribar un gran canvi que va consistir en l'aparició de la web 2.0, la qual era més cooperativa, informativa i on hi podien participar tant les persones que l'havien creat com les que no.

Abans de seguir amb l'explicació, ens hem de plantejar la pregunta: què és un bloc? un bloc és un espai penjat a la xarxa o una pàgina web on podem abocar les nostres reflexions, pensaments i el que anem aprenent. Pot ser monotemàtic, és a dir, que tan sols gira entorn d'un tema, o també multitemàtic. Les característiques que el diferencien d'altres pàgines web són, per exemple, que els usuaris poden participar, deixar comentaris i opinions en el teu, i viceversa.
A mesura que internet ha anat evolucionant,ho ha fet evidentment juntament amb els blocs.Per entrar en la temàtica del bloc, explicaré que és una via molt senzilla en la qual mestres i alumnes poden crear continguts tant textuals, multimèdies i audiovisuals. És una eina que a la vegada et permet ordenar les teves idees, els recursos i els apunts de les coses que vas aprenent. Pots disposar de molts i diversos gadgets que pots crear tu mateix. Els més útils i usats són, per exemple, el d'un apartat on apareguin pàgines web d'interès pels lectors o per tu mateix, el llistat d'enllaços d'altres blocs sobre la teva temàtica,

Logotip del blogger amb un disseny més modern .
http://singlemoeder.wordpress.com/
A la vegada que va sorgir el bloc, també la van acompanyar altres paraules relacionades amb aquest, com:
Blocaire (persona que crea i escriu a un bloc)
Blogosfera (idea de connexió entre blocs que treballen en la temàtica que tu estàs treballant, és a dir, la interacció entre diferents blocs).
Quan una persona crea un bloc, el que comença com un espai personal acaba sent un lloc públic, ja que està obert a qualsevol visita d'altres usuaris, els quals poden llegir i anar comentant. Això comporta que finalment acabis tenint respostes i opinions sobre les teves reflexions i intervencions, i que alhora quedis enxarxat o lligat a aquests usuaris perquè segueixes el seus blocs i reps les seves novetats.

Centrant-me en els usos dels blocs com a eina d'aprenentatge, aquest desenvolupa habilitats comunicatives com són l'escriptura, la lectura, l'expressió , el llenguatge. El fet que tu puguis interaccionar amb els mestres o alumnes, alhora que ells amb els seus companys, afavoreix a l'intercanvi de sabers, el contrast d'informació, l'ampliació del coneixement...en definitiva, és un punt a favor cap a l'enriquiment acadèmic i professional.


Després d'escoltar la conferència de l'Anna Pérez, repetint que és de l'any 2008, apareixien termes com "messenger",  "fotolog", "metroflog", entre d'altres. Recordo que em va sorprendre sentir aquests noms de programes ja que actualment no s'usen. Durant el seu temps van ser modes molt  populars, però  avui en dia ja no existeixen perquè es van deixar de fer servir i van ser reemplaçats a causa de la ràpida evolució d'internet i dels avenços tecnològics.Tots aquests programes jo els vaig fer servir, i la seva absència no l'he notat ja que els substituït per altres programes més innovadors que ara estan potser en el seu punt àlgid però que d'aquí un temps passaran a la història per la mateixa raó que els anteriors.
Aquest fet també m'ha fet pensar sobre l'ús de les noves tecnologies a l'escola i em sorgeixen algunes preguntes de cara a com fer front a tots aquests avenços d'una manera correcta. Vivim en un món on el llenguatge tecnològic està molt present i, ara parlant des del punt de vista d'una futura mestra, l'escola no pot seguir sent una realitat desconnectada del món; com a educadors hem de saber preparar els alumnes per la societat que els hi ha tocat viure donant un sentit d'ús didàctic i útil als nous programes d'internet i  fer que siguin crítics davant de tota la informació que està a l'abast i que no tan sols copiïn i enganxin. 
Per concloure la meva entrada opino que el bloc és una eina útil per un mestre, ja que pot compartir el seu dia a dia a l'escola, amb altres mestres i familiars, explicant el que consideri més rellevant com les activitats que es fan, els projectes, vídeos, imatges... Fent referència a les famílies dels infants crec que també és una via per mantenir una relació propera amb aquests perquè poden anar seguint el que fa el seu fill a l'escola.