jueves, 24 de octubre de 2013

Llenguatge digital: Editor de vídeos del Youtube


L'editor de videos del Youtube és una eina molt util que serveix per penjar i crear els teus videos directament en aquesta web, sense necessitat d'instal·lar te un programa per dissenyar els teus projectes. 
Per fer-ho has de seguir els passos següents:

1. Inicia sessió entrant al teu compte de Youtube, clicant la casella "accedir" situada la part superior dreta de la pàgina i introdueix el teu  nom d'usuari.



2. Una vegada dins fes clic a "subir video". I modifica la privadesa.

3Fes clic a "editar" per pujar un vídeo.

4. Una vegada dins la pàgina, hi pots diferenciar tres parts:
  • Pestanyes de video i audio:
  • Storyboard: línia de temps on introduiràs els talls de videos i sons que hi vols posar.
  • Pestanya de visualització: clicant al "play", pots veure el resultat de la teva creació abans de que sigui publicada.


5.Afegir fragments: 
  • Clica la icona de la càmera per explorar les imatges. 
  • Arrossega el fragment o la imatge seleccionada on hi posa "arrastra vídeos aquí para empezar a editar", situat a la part inferior de la línia temporal.
asdfasxc_0.gif

6. Retallar, allargar i tallar fragments: un cop e frafment se situa en l alínia temporal, pots controlar el seu temps de durada.
  • Retallar: mou el ratolí sobre la línia temporal del fragment que vols escurçar. Arrossega el desplaçament cap al centre del vídeo per reduir la seva duració. 
  • Allargar: a l'igual que per retallar, però arrossegant el desplaçament des de el centre del vídeo per allargar la duració. Si vols que es repeteixi la imatge arrossega més enllà de la duració inicial.
  • Tallar: mou el ratolí damunt el vídeo  fes clica la icona "tijeras" i veuràs com apareixerà el marcador de fragments. Mou-lo cap a la posició que desitgis i torn a a prémer  el botó "tijeras" per tallar el fragment.


7. Afegir efectes: has de moure el curso damunt un fragment per que aparegui qualsevol de les opcions següents:
  • Girar: el pots girar 90º
  • Efectes: clica "mejoras de video" per millorar el color, la llum, estabilitzar la imatge i afegir filtres.
  • Text: pots afegir text dins el fragment que tu vulguis.
  • Càmera lenta: pots modificar la velocitat amb la qual es reprodueix el tall de video escollit.
añadir efectos a vídeos de YouTube

8. Afegir música: fes clic a "nota musical" perquè es mostri la biblioteca de cançons, situat a la part superior esquerra de l'editor. Arrossega-la fins la línia temporal. Pots afegir més d'una pista al projecte.
9. Una vegada finalitzat el vídeo fes clic a "publicar". Per realitzar canvis pots comprova el "gestor de vídeos".

Aquest editor l'he descobert aquest any a la classe de GTIC i penso que és una eina molt útil ja que pots crear els teus vídeos des del mateix programa Yotube sense descarregar-te cap altre software. Tot i que presenta aquesta comoditat, des del meu punt de vista opino, com a futura mestra d'infantil que sóc, utilitzaré jo personalment aquesta eina per ensenyar els meus alumnes vídeos, cançons o dibuixos que els hi agradin, tot fomentant un aprenentatge més lúdic, dinàmic i entretingut. 

En el cas de que algun dia arribi a ser també mestra de primària, tot i que considero que és una eina molt senzilla i fàcil d'utilitzar que està a l'abast de tothom i és bo que els infants sàpiguen manejar aquest tipus de programa, el que faria jo seria presentar-los aquest editor de Youtube i  altres programes semblants i que ells mateixos escullin amb criteri quin dels dos prefereixen, ja que potser aquest editor queda una mica limitat a l'hora de voler personalitzar més el teu projecte. 

Per acabar l'entrada enllaço aquí un exemple d'un vídeo que hem editat unes companyes i jo per demostrar un nou aprenentatge adquirit.

lunes, 14 de octubre de 2013

Més enllà de la comunicació

Durant les últimes sessions de COED hem definit, diferenciat i entès d'una manera més àmplia el significat de llenguatge, llengua i competències comunicatives.


Llenguatge
M'agradaria començar parlant del que he après sobre el llenguatge. Tots ja sabem que el llenguatge és un mitjà de comunicació amb el qual transmetem i intercanviem informació i que alhora, és un instrument que ens permet organitzar, classificar, anomenar i ordenar el nostre entorn, conservar la memòria tan individual com col·lectiva, raonar les coses que pensem, expressar allò que som i mantenir un diàleg amb nosaltres mateixos reflexionant sobre les nostres pròpies vivències. 

Tanmateix el llenguatge és molt més que això. És una capacitat humana amb la qual naixem i que ens diferencia dels altres éssers vius. Un "do universal humà" que heretem des de fa milions d'anys per qüestions genètiques només pel simple fet de pertànyer a la nostra espècie. 
Aquesta facultat consisteix en un mecanisme d'adquisició del llenguatge (en anglès LAD, language acquisition device) que es posa en funcionament en el període d'embaràs. Durant el primer any de vida del nen, aquest mecanisme assoleix el màxim funcionament ja que té tots els sentits alerta per a rebre tots tipus d'estímuls i factors. És llavors quan l'infant està preparat i comença a descobrir, a observar i a assimilar l'estructura de la llengua. 

I què n'és del llenguatge que no surt amb forma de paraules? Després d'haver llegit el capítol Gramàtiques del silenci del llibre "La festa dels sentits" de Sebastià Serrano, sóc més conscient de com és d'important el llenguatge no verbal  i de com està present cada dia en les nostres vides. Sense ell seria impossible comunicar-nos els uns amb els altres, recordant que el feed-back entre les persones és d'un 93% repartit entre veu i signes no verbals.
Moltes vegades el passem per alt i pensem que el llenguatge verbal fa el paper més important en la comunicació, ja que ens informa sobre el que passa i com és l'exterior. Els nostres primers avantpassats ja utilitzaven aquest llenguatge no verbal per relacionar-se i expressar les seves emocions, actituds, gustos...i avui en dia encara ho continuem fent perquè és com transmetem de veritat allò que sentim en el nostre interior.
M'agrada el terme "nouvingut" que utilitza per definir el llenguatge verbal. Això em fa pensar que tot i haver-lo desenvolupat no som capaços de trobar les paraules que millor defineixin i expressin les nostres emocions.
Sobre l'engany, m'ha sorprès el fet de que estiguem dissenyats per detectar-lo i perquè ens el detectin, d'una manera intuïtiva i gairebé inconscient  encara que diguem amb paraules un discurs molt convincent i dissimulem molt bé, els nostres gestos, signes no verbal si manera d'actuar ens delaten ja que es contradiu amb el que estem dient.

Llengua
Abans de començar l'explicació sobre la llengua, voldria aclarir que els éssers humans no naixem amb una llengua concreta sinó amb la predisposició d'aprendre-la.
Se sap que al món hi ha aproximadament entre 3.500 i 4.000 (sense comptar dialectes) repartides entre 200 estats. I quin és el concepte de llengua? a classe la vam definir com un autèntic monument de la naturalesa, ja que funciona a la perfecció i té una estructura inequívoca, format per un conjunt de signes orals propis d'una comunitat que s'acostumen a reflectir en un codi escrit.
La llengua s'organitza en diversos nivells formats per unitats diferents:

  • Pragmàtic: el discurs o text ha de tenir sentit. 
  • Semàntic: és el significat de la frase o de l'oració.
  • Sintàctic: es basa en l'estructura d'una llengua.
  • Morfològic: fa referència als morfemes, idea dels masculins, femenins, singulars, plurals, les conjugacions verbals...
  • Fonètic: pronunciació dels sons o fonemes de les paraules.
Una llengua es considera llengua quan aquests sis nivells tenen característiques pròpies i funcionen d'una manera organitzada.

Competències comunicatives
Al 1972 es va anomenar per primera vegada el concepte de competència comunicativa pels senyors Gumperz i Hymes, dient que és allò que un parlant necessita per saber comunicar-se de manera eficaç en diferents contextos culturalment significants de la societat, que et pots trobar al llarg de la vida. Dic d'una manera eficaç, ja que ha d'assolir l'objectiu que ens proposem. 
Per ser competents comunicativament parlant necessitem desenvolupar 4 tipus de coneixements i habilitats que són:

  • Competència lingüística/gramatical: es refereix al domini del codi lingüístic i que s'ocupa del nivell fonològic (com funcionen els sons de la llengua), el nivell morfològic (estructura interna i formació de les paraules), nivell sintàctic (regles de la generació de frases) i nivell lèxic i semàntic.
  • Competència sociolingüística: parlarem d'una manera o altra segons les regles socioculturals d'ús de la llengua, com per exemple, dir "bon profit" no és comú a tots els països. També té a veure amb els diferents registres que fem servir segons la situació dels participants o el que pretens dir.
  • Competència discursiva: en qualsevol discurs s'han de combinar les formes gramaticals i els significats en qualsevol gènere. Per tant aquesta competència s'ocupa de: 
        -Cohesió de la forma: cada situació comunicativa demana un tipus de              discurs i a la vegada que tot el text es vegi com una unitat.
        -Coherència en el significat: intentar que les diferents frases no es                  contradiguin i que hi hagi continuïtat de la idea principal.
  • Competència estratègica: tracte sobre les estratègies del llenguatge verbal i no verbal que s'utilitzen perquè la comunicació sigui més efectiva i per compensar les deficiències provocades per les limitacions i insuficiències que de vegades presenta.

Al ser éssers socials necessitem constantment comunicar-nos amb altres persones. Però no n'hi ha prou en saber parlar una llengua, sinó que és molt important expressar-se correctament en qualsevol situació, i per això és bàsic tenir una bona competència comunicativa.




miércoles, 2 de octubre de 2013

Llenguatge digital: El cloud Drive

En aquesta tercera entrada del meu blog, parlaré del DRIVE
 Aquest nou invent el definiré com a una espècie  núvol interactiu penjat a la xarxa on l'usuari pot accedir, guardar, penjar, compartir i crear  tots tipus d'arxius ja sigui una carpeta, un document, un dibuix, una presentació, un full de càlcul, un formulari, etc.
Hi pots accedir, sempre i quant tinguis internet i des de qualsevol lloc, entrant dins el teu gmail i anar a la pestanya on hi diu Drive o anar directament a la pàgina principal de Drive i introduir el teu compte i contrasenya. Una vegada dins trobaràs tots els teus arxius apunt per ser oberts i modificats sempre que tu vulguis. 
 Un gran avanatatge del Drive es que tens l'opsció d'escollir quines carpetes vols que estiguin compartides i quines vols que siguin privades. Les privades només les podras visualitzar, editar i comentar tu. En el cas de que hagis triat compartir, seràs el propietari del teu document i podràs escollir quines persones poden entrar dins el teu arxiu i al mateix temps si vols que l'editin, visualitzin o comentin. 
Alhora que tu pots convidar a altres usuaris, aquests també poden compartir arxius amb tu.
Un exemple de document compartit el podeu veure clicant aquí



http://news.softpedia.com/news/Amazon-s-Cloud-Drive-Desktop-C
lient-Finally-Adds-File-Sync-Like-Dropbox-342191.shtml
Per acabar diré que és un programa que no havia utilitzat mai fins ara ni a l'institut ni pel meu compte, però que l'he trobat molt interessant i sobretot molt pràctic.
http://www.informaticaibi.es/pendrives-8-gb/437-
pendrive-llave-8-gb-azul.html
Durant aquests dos últims anys de batxillerat m'ha acompanyat sempre un pendrive en totes les meves exposicions i treballs. És on hi tenia molts dels meus esforços i hores invertides guardades, i si alguna vegada se m'oblidava (que no em passava molt sovint) en algun lloc movia cel i terra per tornar-lo a tenir a les meves mans. Ara coneixent el Drive em sembla que ja no hauré d'estar pendent del pen i tindré una preocupació menys.